Blue Berry

Blue Bery™
POMAŽE U OČUVANJU ZDRAVLJA OČIJU I NORMALNOG VIDA

KORISTITE BLUE BERRY KADA...
• imate ranu fazu makularne degeneracije (AMD)
• želite održati zdravlje očiju te im opskrbiti najbolje hranjive tvari
• se suočavate sa smanjenjem vida tokom starenja

PREDNOSTI...
1. Pomaže u održavanju normalnog vida
2. Sadrži lutein, karotenoid koji se se prirodno nalazi u makuli oka (dijelu mrežnice koji stvara tzv. “centralni vid”)
3. Pomaže u zaštiti očiju od UV zračenja

Blue Berry ™ preparat se preporučuju osobama kojima je potrebna pomoć u očuvanju zdravlja očiju i normalnog vida. Tablete sadrže borovnice, ekstrakt nevena standardiziran da sadrži 10% luteina, eufraziju (vidovu travu) i sjemenke grožđa. Ljudsko oko je konstantno izloženo uticaju slobodnih radikala iz dima i zagađenja što stvara visoku potražnju za antioksidantima potrebnim za zaštitu oka. Borovnice su prirodni, snažan antioksidant dok je lutein karotenoid koji se prirodno nalazi u makuli oka – dijelu mrežnicekoji daje tzv. “centralni vid”.

Visoko koncentrisane tablete od borovnice s visokim udjelom bio-aktivnih antocijanina i prirodnog luteina koji pomaže u održavanju zdravlja makule oka. U kombinaciji s eufrazijom (vidovom travom) i sjemenkama grožđa, antioksidanti pomažu u zaštiti oka od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Bez laktoze, saharoza, glutena, pšenice i kvasca. Pogodno za vegetarijance i vegane. Pogodno za dijabetičare. Proizvedeno u EU pod farmaceutskom kontrolom čistoće i sadržaja sastojaka.

DOZIRANJE
Uzmite dvije tablete dnevno uz čašu vode. Koristite Blue Berry najmanje 2 do 3 mjeseca da biste u potpunosti imali koristi od ovog proizvoda. Promjene u očima će se dogoditi postupno, ali kada iste otpočnu, možete smanjiti dozu na jednu tabletu dnevno, u cilju daljnje prevencije.

MOGU LI KORISTITI BLUE BERRY UZ TERAPIJU LIJEKOVIMA?
Da, to su vrlo sigurni sastojci. Uz preporučenu dozu znamo da se ne miješaju s lijekovima niti da dolazi do bilo kakvih nuspojava. Ali, ako niste sigurni konsultujtese sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

KAKO ČUVATI BLUE BERRY?
Čuvati na temperaturi do 25°C, izvan dohvata djece.

SADRŽAJ
Ekstrakt borovnice, ekstrakt nadzemnih dijelova vidove trave (eufrazije), ekstrakt nadzemnih dijelova nevena i ekstrakt sjemenki grožđa.

Dnevna doza od dvije tablete sadrži:
• Ekstrakt borovnice: 400 mg, u omjeru 5:1 što je jednako 2000 mg suhih bobica
• Ekstrakt eufrazije: 200 mg, u omjeru 5:1 što je jednako 1000 mg osušene biljke
• Ekstrakt sjemenki grožđa: 40 mg, u omjeru 25:1 što je jednako 1000 mg suhog sjemena
• Ekstrakt nevena: 50 mg (10 mg luteina)

KORISNI SASTOJCI:
• Lutein: nalazimo ga u cvijeću nevena, špinatu i drugim zelenim, lisnatim vrstama povrća. Prema kliničkim studijama, trebalo bi unijeti makar 6 mg luteina dnevno.
• Borovnice: poznato je da su piloti aviona u 2. svjetskom ratu jeli borovnice prije napada, da bi poboljšali svoj noćni vid. Borovnice su bogate flavonoidima, koji su izuzetno korisni za sitne
• krvne sudove i smanjuju nakupljanje toksina. Fito sastojci iz borovnica također imaju koristan uticaj na enzimske procese u oku.
• Sjemenke grožđa: snažan flavonoid, baš kao i borovnice, smanjuju nakupljanje toksina u stanicama. Također su snažan antioksidans, koji eliminiše štetne efekte slobodnih radikala, posebno u vodenastim sredinama kao što je sluznica oka.
• Eufrazija (vidova trava): prema staroj narodnoj medicini, biljka eufrazija ima korisno djelovanje na sluznicu oka. Mnogo starijih osoba imaju poteškoće sa sušenjem očiju te im eufrazija može pomoći pri stvaranju bolje ravnoteže (tvari) u sluznici i izbjegavanju iritacije očiju.

ŠTA JE AMD?
Makularna degeneracija kao posljedica starenja - AMD je najčešći uzrok teških oštećenja vida. Senilna degeneracija makule uzrokuje gubitak vidne oštrine te otežava citanje i prepoznavanje lica. Degeneracija se događa postupno u osjetnim stanicama u centru vida (makuli) uzrokujuci da stanice ne funkcionišu ispravno.

ŠTA UZROKUJE AMD?
Najčešći oblik je suhi AMD, koji se razvija uz nakupljanje toksina i nedostatak odgovarajuće hranjive tvari, a posebno nedostatak prirodnih hranjivih tvari, luteina. Mokri AMD je rjeđi, a pojavljuje se kada male krvne žile ispuštaju krv i limfne tekućine, što će oštetiti makulu.

KAKO IZBJEĆI AMD KOMPLIKACIJE?
Uključite obilje vitamina i minerala u prehranu, te povećajte unos flavonoida. Borovnice su prirodan izvor hranjivih tvari koje sadrže visoke količine flavonoida kao što su i sjemenke grožđa te samo grožđe. Još jedan prirodni sastojak koji se pokazao vrlo važan u vezi s AMD-om je lutein - pigment koji se nalazi u mnogim bobicama i biljkama. Nekoliko kliničkih studija je dokumentiralo važnost luteina u očuvanju zdravlja očiju.

KAKO ĆU ZNATI DA LI IMAM AMD?
Kod osoba koje pate od AMD-a se može pojaviti jedan ili više od sljedećih simptoma:
1. Smanjen vid najčešće se primijećuje na kraće udaljenosti, kao što je u toku čitanja. Smanjenje vida je često manje izraženo kada se gleda u daljinu.
2. Iskrivljeni oblici tj. ravne linije su krive ili iskrivljene. Objekti se čine većim ili manjim nego što zapravo jesu.
3. Siva ili zamagljena tačka se primijećuje u sredini vidnog polja.

DA LI BLUE BERRY POMAŽE U SUZBIJANJU GLAUKOMA?
Da, studije pokazuju da borovnice nude značajnu zaštitu protiv razvoja glaukoma. Lutein pomaže u zaštiti od oštećenja vidnog živca. Suboptimalna razina luteina u vidnom živcu može biti rani simptom glaukoma.